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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  28/05/2021
Data da última atualização:  04/10/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  TEIXEIRA, O. R.; BATISTA, C. de S.; COLUSSI, R.; MARTINO, H. S. D.; VANIER, N. L.; BASSINELLO, P. Z.
Afiliação:  OLIVIA REIS TEIXEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; CRISTIAN DE SOUZA BATISTA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; ROSANA COLUSSI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; HÉRCIA STAMPINI DUARTE MARTINO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; NATHAN LEVIEN VANIER, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF.
Título:  Impact of physicochemical properties on the digestibility of Brazilian whole and polished rice genotypes.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Cereal Chemistry, v. 98, n. 5, p. 1066-1080, Sept./Oct. 2021.
ISSN:  1943-3638
DOI:  https://doi.org/10.1002/cche.10455
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Background and Objetives: Some factors related to rice processing, composition, and grain microstructure may interfere on starch digestibility. The objective of this work was to evaluate the impact of physicochemical properties and rice processing on the starch digestibility of genotypes produced in Brazil. Five traditional white rice genotypes, one black rice, and one red rice genotype were studied. The traditional white rice genotypes were evaluated as brown rice as well as in the polished rice form, while both black and red rice were evaluated in the unpolished form. Findings: The digestibility ranged from 41.40% to 99.81%, being positively correlated with starch content and peak viscosity and negatively correlated with pasting temperature. The unpolished rice group exhibited lower digestibility value than the polished rice group as a result of the presence of bran. Low amylose cultivars had higher starch hydrolysis percentage. Conclusions: The type of processing influenced the starch digestibility profile, in which the presence of bran and pigments in whole rice reduce starch hydrolysis percentage. The extent of gelatinization of the starch, identified through the peak viscosity and the pasting temperature of RVA, also had a direct influence on digestibility. Significance and novelty: For the first time, different types and processing of Brazilian rice genotypes have been studied about the starch viscosity and digestibility profiles and related to other quality traits, w... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Pigmented rice; Starch hydrolysis.
Thesagro:  Amilose; Arroz; Genótipo; Oryza Sativa; Pigmentação; Propriedade Físico-Química; Proteína Hidrolisada.
Thesaurus Nal:  Amylopectin; Amylose; Hydrolysis; Pasting properties; Rice.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF36034 - 1UPCAP - DD20212021
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1.Imagem marcado/desmarcadoVILELA, M.; MENDES, S. M.; ARAUJO, O. G.; VIANA, P. A.; VASCONCELOS, C. H. C.; BATISTA, C. de S. Cotesia flavipes x inseticidas no controle de Diatraea saccharalis (Fabricius, 1794) (Lepidoptera: Pyralidae) em sorgo sacarino. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 30.; SIMPÓSIO SOBRE LEPDÓPTEROS COMUNS A MILHO, SOJA E ALGODÃO, 1., 2014, Salvador. Eficiência nas cadeias produtivas e o abastecimento global: resumos expandidos. Sete Lagoas: Associação Brasileira de Milho e Sorgo, 2014. 1 CD-ROM.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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2.Imagem marcado/desmarcadoTEIXEIRA, O. R.; BATISTA, C. de S.; COLUSSI, R.; MARTINO, H. S. D.; VANIER, N. L.; BASSINELLO, P. Z. Impact of physicochemical properties on the digestibility of Brazilian whole and polished rice genotypes. Cereal Chemistry, v. 98, n. 5, p. 1066-1080, Sept./Oct. 2021.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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3.Imagem marcado/desmarcadoTEIXEIRA, O. R.; BATISTA, C. de S.; AIRES, N. G. M.; COLUSSI, R.; VANIER, N. L.; BASSINELLO, P. Z. In vitro starch digestibility of milled rice with different amylose content. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ARROZ IRRIGADO, 11., 2019. Balneário Camboriú, SC. Inovação e desenvolvimento na orizicultura: anais eletrônico. Itajaí: Epagri: Sosbai, 2019. Ciência em notícia.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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4.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, A. E. dos; HEBACH, F. C.; BATISTA, C. de S.; MENDES, S. M.; VILELA, M.; PARRELLA, R. A. da C. Aspectos biológicos de Diatraea saccharalis (Fabricius, 1794) (Lepidoptera: Crambidae) em genótipos de sorgo sacarino. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 30.; SIMPÓSIO SOBRE LEPDÓPTEROS COMUNS A MILHO, SOJA E ALGODÃO, 1., 2014, Salvador. Eficiência nas cadeias produtivas e o abastecimento global: resumos expandidos. Sete Lagoas: Associação Brasileira de Milho e Sorgo, 2014. 1 CD-ROM.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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5.Imagem marcado/desmarcadoBATISTA, C. de S.; MENDES, S. M.; REZENDE, E.; BARBOSA, T. A. N.; SANTOS, C. A. dos; OLIVEIRA, L.; TEIXEIRA, M. F. F.; KARAM, D. Aspectos biológicos de Spodoptera frugiperda (J. E. Smith) (Lepidoptera noctuidae) alimentada com buva (Conyza sp.). In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA PIBIC/BIC JÚNIOR, 6., 2014, Sete Lagoas. [Trabalhos apresentados]. Sete Lagoas: Embrapa Milho e Sorgo, 2014.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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6.Imagem marcado/desmarcadoBATISTA, C. de S.; SANTOS, J. P. dos; DITTGEN, C. L.; COLUSSI, R.; BASSINELLO, P. Z.; ELIAS, M. C.; VANIER, N. L. Impact of cooking temperature on the quality of quick cooking brown rice. Food Chemistry, v. 286, p. 98-105, July 2019.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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7.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, L. O.; MARUCCI, R. C.; MENDES, S. M.; CARVALHO, E. A. R. de; BATISTA, C. de S.; SANTOS, C. A. dos. Influência do consumo de pólen sobre a oviposição de Doru luteipes (Scudder) (Dermaptera: Forficulidae). In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 30.; SIMPÓSIO SOBRE LEPDÓPTEROS COMUNS A MILHO, SOJA E ALGODÃO, 1., 2014, Salvador. Eficiência nas cadeias produtivas e o abastecimento global: resumos expandidos. Sete Lagoas: Associação Brasileira de Milho e Sorgo, 2014. 1 CD-ROM.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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8.Imagem marcado/desmarcadoGOMES, T. C.; BATISTA, C. de S.; OLIVEIRA, M. S.; MENDES, S. M.; SILVA, E. G. P.; ALBUQUERQUE FILHO, M. R. de. Efeito do manejo cultural de sorgo lignocelulósico sobre a ocorrência de danos causados por Diatraea saccharallis. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 25., 2014, Goiânia. Resumos... Santo Antônio de Goiás: Sociedade Entomológica do Brasil, 2014.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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9.Imagem marcado/desmarcadoBATISTA, C. de S.; CARVALHO, E. A. R. de; BARBOSA, T. A. N.; SANTOS, C. A. dos; TEIXEIRA, M. F. F.; MENDES, S. M. Sobrevivência de Spodoptera frugiperda (J. E. Smith,1797) (Lepidoptera: Noctuidae) em Buva (Conyza sp.). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 25., 2014, Goiânia. Resumos... Santo Antônio de Goiás: Sociedade Entomológica do Brasil, 2014.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
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